Kurz ČNB 13.05.2024
Všechny kurzy
EUR - 24,775 CZK
USD - 22,948 CZK
GBP - 28,793 CZK

Luboš Komárek: ERM II – malý předpokoj či dlouhá chodba před vstupem do eurozóny?

Prezentace ředitele odboru vnějších ekonomických vztahů sekce měnové Luboše Komárka pro seminář České společnosti ekonomické konaný na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě dne 13. května 2024 (pdf, 2,1 MB).

Inflace v dubnu 2024 vzrostla do horní poloviny tolerančního pásma 2% cíle ČNB

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v dubnu 2024

Tomáš Holub: Inflační vlna – stylizovaná fakta, příčiny a lekce z pohledu centrálního bankéře

Prezentace člena bankovní rady ČNB Tomáše Holuba pro seminář České společnosti ekonomické konaný na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně dne 13. května 2024 (pdf, 4,2 MB).

Tomáš Holub: Prognóza ekonomického vývoje v ČR a měnová politika ČNB

Prezentace člena bankovní rady Tomáše Holuba pro seminář FRSA Advisory a Refinitiv/LSEG, který se konal 10. května v Praze (pdf, 2,4 MB).

Vyhodnocení naplnění prognóz z roku 2022

Tato každoroční analýza slouží k ověření nastavení jádrového predikčního modelu g3+, základního a jednotícího prvku pro tvorbu makroekonomické prognózy ČNB. Analýza srovnává tehdejší predikce ČNB s výstupy jiných analytických pracovišť, porovnává tehdejší předpoklady a prognózovaný vývoj s následně pozorovanými daty a sestavuje tzv. simulaci s hypotetickou znalostí budoucího vývoje. Publikováno jako součást Zprávy o měnové politice – jaro 2024. Autoři: Tatiana Keseliová, Tomáš Pokorný, Tomáš Šestořád

Čtvrtletní informace o devizových rezervách ČNB

Na stránce Finanční trhy byla zveřejněna Čtvrtletní informace o devizových rezervách ČNB s údaji o jejich členění, výnosu, struktuře a měnové kompozici k 31. 3. 2024.

Vybraná vystoupení a rozhovory guvernéra ČNB Aleše Michla, ve kterých vysvětluje, jak centrální banka bojuje s inflací a jaké kroky podniká k dosažení cenové stability.

Osobní finance – přejít na podstránku

ČNB pro veřejnost připravila webový rozcestník věnovaný svým aktivitám na poli finančního a ekonomického vzdělávání. Novinkou je powerpointová prezentace ke stažení pro učitele a jejich žáky na téma Osobní finance.

Inflace v Česku je opět na nízkých hodnotách v blízkosti dvouprocentního inflačního cíle. ČNB bude důsledně dbát na to, aby inflace zůstala dlouhodobě nízká a stabilní. Jakou očekáváme inflaci pro letošní rok?

Patříme mezi nejprestižnější zaměstnavatele v České republice – přesvědčte se, že právem. Na nové kariérní stránce ČNB zjistíte, jaký je u nás kolektiv, jaké benefity nabízíme zaměstnancům nebo kde se s námi můžete potkat.

Základní sazby ČNB

4,25 %

Diskontní sazba

5,25 %

2T Repo sazba

6,25 %

Lombardní sazba

1,75 %

CCyB
sazba

Inflace

2,9 %

Duben 2024

Aktuální prognóza ČNB

2,3 %

Inflace
2024

2,0 %

Inflace
2025

1,4 %

HDP
2024

2,7 %

HDP
2025

Rizika hypotečního úvěru

  • Neberu si příliš vysoký úvěr?
    Poměr mezi úvěrem a hodnotou zastavené nemovitosti by neměl přesáhnout 80 %, resp. 90 % u úvěrů k financování vlastního bydlení pro žadatele mladší 36 let.
  • Zvládnu splácet?
    Zvýšené riziko nesplacení úvěru hrozí už v případě, kdy splátky všech úvěrů žadatele převýší 40 % jeho čistého měsíčního příjmu.
  • Nebudu předlužený?
    Riziko nesplacení úvěru hrozí ve zvýšené míře už v případě, kdy celkové zadlužení žadatele o úvěr převýší osminásobek jeho čistého ročního příjmu.

kalkulacka_cervena_20   Spočítejte si